Case / Bodils historie

Et åndehul på skruefundament i Sommerland

02. oktober 2023

Historien om Bodils sommerhus startede egentlig, fordi hun trængte til et åndehul i naturen. ”I løbet af en kortere årrække mistede min mand og jeg begge mine forældre og min svigermor. Jeg var lige startet på min ph.d. og havde tre små børn. Hverdagen gik på en eller anden måde alligevel videre, men behovet for at kunne tage en pause et sted midt i noget smukt natur, hvor jeg ikke skulle forholde mig til andet, end bare at være, meldte sig med jævne mellemrum. Jeg er vokset op på en gård med en skov som nærmeste nabo og har altid følt mig tæt knyttet til naturen, så jeg savnede at kunne søge ud i naturen.”

Måske kan andre også bruge et åndehul

Da børnene efterhånden var blevet store og begyndt at flytte hjemmefra, blev der tid og ro til at reflektere over fremtiden og arbejdslivet: ”Jeg sagde mit job op for 2½ år siden og havde derefter 3-4 måneder, hvor jeg nærmest ikke lavede andet end at gå ture langs stranden og i skoven for at gentænkte mit arbejdsliv. Målet var at finde ud af, hvad mit arbejdsliv skulle indeholde, så jeg i princippet aldrig ville få lyst til at gå på pension. Jeg var rigtig glad for mit arbejde og havde de mest fantastiske kollegaer, men det var et job, jeg ikke kunne se mig selv i, til jeg var 70 år. Med den erkendelse blev beslutningen om at tage skridtet fuldt ud og sige jobbet op nem.”

Tankerne om at skabe et åndehul midt i naturen, begyndte så småt at tage form:

”Jeg tænkte, at der måtte være andre end mig, der af og til kunne trænge til en pause fra hverdagen, og tanken om at skabe det sted i naturen, jeg selv havde manglet, da jeg var i sorg, begyndte at tage form. Jeg ville skabe et sted, hvor man alene eller sammen med andre, kan tage på fordybelsesophold af den ene eller anden karakter.”

Bodil har i dag sin egen coaching virksomhed, hvor fokus er coaching og stresscoaching, og åndehullet, der har fået navnet ”Naturhuset” er også tænkt som en del af denne virksomhed. Virksomheden hedder i øvrigt BoostU, som er en sammentrækning af Bo-dil og Øst-er – Bo-ost og U fordi det er dig, som er i fokus.

Fra tanker til handling hos Grobund

Og tankerne blev ret konkrete, da Bodil talte med Sine Lindholm, en dygtig arkitekt, der ofte bringer naturen ind i sin arkitektur. ”Sine fandt frem til Grobund ved Ebeltoft og tog på et byggekursus i firmaet SmåBYG. Efter kurset mente Sine, at det var muligt at bygge stedet selv, så det blev startskuddet.”

Hverken Bodil eller Sine havde erfaring med at bygge, men på Grobund var der alt i værktøj til rådighed og mulighed for at få vejledning og rådgivning. Det var også på Grobund, at Bodil og Sine fandt frem til at huset skulle stå på skruefundamenter. Kasper og Elvira, som deltog i DR’s program ’Vores første hus’, byggede selv et tiny house på Grobund, som Dansk Skruefundament har sat fundamentet til. Derfor var det naturligt for Bodil at opsøge samme firma.

Fokus på bæredygtighed

Hos Grobund er hovedfokus bæredygtigt byggeri, hvilket er helt i tråd med Bodils værdier. Huset er således bygget med bæredygtige byggematerialer, som f.eks. træfiberisolering, lervægge og kork. Døre og vinduer er indkøbt fra nedbrydningsvirksomheder og er en blanding af brugte døre og vinduer samt fabriksnye restpartier eller fejlbestillinger i forkerte mål. Køkkenet er hentet i Virum i et hus, hvor køkkenet skulle skiftes pga. en vandskade i gulvet, og alle hårde hvidevarer var således inkluderet med undtagelse af et køleskab. Også et 100 år gammelt fyrretræsgulv fra et renoveringsprojekt på vejen, hvor Bodil bor, får nyt liv i sommerhuset.

Men hvorfor bruge skruefundamenter? Det har Bodil tænkt over:

”Jamen, det var fordi, det skulle være bæredygtigt. Der skal ikke støbes et betonfundament, som jo ville ødelægge rødderne på de store, gamle træer, som nærmest slynger sig rundt om huset. Derudover kan jeg godt lide tanken om, at man vil kunne fjerne huset, uden det efterlader nogen spor i skoven.”

Byggeriet sættes i gang

Efter de første to måneder, hvor Bodil og Sine havde bygget side om side i Ebeltoft, kaldte hverdagen og jobbet igen på Sine. Bodil fortsatte byggeriet på egen hånd, indtil det blev sat på vinterpause. Efterfølgende er et hold af dygtige håndværkere blevet hyret ind til alt, der kræver autorisation og til at hjælpe med at få Naturhuset bygget færdigt.

På trods af travlhed med mange projekter for Sine, er hun dog stadig med på sidelinjen, når der skal tages beslutninger i resten af byggeriet: ”Det er guld værd at have Sine inde over, f.eks. når jeg står og er ved at købe et brugt køkken, for Sine er superdygtig og har øje for detaljer, som jeg slet ikke selv har overvejet.”

Selve projektet

Naturhuset ligger på en dejlig naturgrund i skoven, hvor en sti fører op til huset, som er omgivet af gangbroer, der forbinder hele byggeriet. Byggeriet består nemlig af flere dele. De to dele, som er bygget af Bodil og Sine på Grobund, skal indeholde et bryggers, toilet/bad, soveværelse, og anden del indeholder et separat arbejdsværelse/gæsteværelse. Disse bygninger blev transporteret med lastbil ud til grunden, hvor skruefundamenterne var monteret.

Resten af byggeriet foregår på grunden, da hovedbygningen er for stor til at kunne transporteres med lastbil. Hovedbygningen skal indeholde et køkken i åben forbindelse med stuen, så der er et samlingspunkt for husets gæster.

Huset kommer til at indeholde et lille vandværk, fordi der er regnvandsopsamling, hvor regnvandet kan bruges til toiletskyl og tøjvask, og der skal være et 6 liters vandværk, som gør, at man automatisk kan skifte over til vand fra den offentlige vandforsyning, hvis regnvandstanken er tom. Alt sammen i tråd med Bodils ønske om, at gøre det hele mere bæredygtigt.

Hvor langt er byggeriet?

”Der er lige nu fuld fokus på at få Naturhuset bygget færdigt, så jeg har hyret en tømrer til at bygge køkken, entre og opholdsstue. En af mine sønner, Søren, holder sabbatår lige nu, og han vil også gerne hjælpe med at bygge. Hans hænder vender rigtigt, så der er mange ting, han kan hjælpe med. Jeg selv begynder at have mere og mere at se til i BoostU-regi, men jeg deltager selv aktivt i byggeriet, når der er tid til det.”

At få sat jordskruerne af Dansk Skruefundament tog ikke ret lang tid.

”Marinus Nielsen fra Dansk Skruefundament er virkelig professionel. Det stod første gang klart, da husene, der var bygget på Grobund, blev flyttet ud på grunden. Skruerne var placeret helt perfekt i forhold til husenes dimensioner. Senere, da tømrerne byggede bygningen med entre, køkken og opholdsstuen op på skruefundamentet, spurgte de, hvem der havde lavet skruefundamentet, for de var meget imponerede over, hvor præcist skruefundamentet var lavet både i forhold til hvordan skruerne var placeret og i forhold til, at der stort set ikke var nogen variation på højderne af skruerne.”

Det endelige resultat

Da Bodil stadig er i gang med byggeriet, kan vi desværre ikke vise det endelige resultat endnu. Når man spørger til forventningerne for, hvornår det står færdigt, så er det ret svært at give et svar på. Det afhænger meget af vejret, tiden til at bygge og økonomien – som ved de fleste byggeprojekter. Men færdig skal det nok blive og så tænker vi, at vi kigger forbi, så vi kan dele Bodils fantastiske åndehul i Sommerland.

Tak til Bodil for at ville dele sin historie og erfaringer med skruefundamenter.

Skruefundamenter er fremtiden til bæredygtige byggerier

Har du brug for et solidt og godt byggeri på skruefundamenter?
Dansk Skruefundament ApS
Skruefundamenter er et innovativt fundamentsystem, som fjerner behovet for støbning med beton eller nedramning af pæle ved nybygning eller til-/ombygning. Vi tilbyder fundering med skruefundamenter i hele landet.
Kontakt

+45 44 45 8000
kontakt@danskskruefundament.dk

Dansk Skruefundament ApS
Nørregade 72
8740 Brædstrup
CVR: 40752927